Anime Review | Cells At Work

Assalamualaikum..
Hai..

SPOILER ALERT!!
Medium

Holla! I am back writing something here after a few months hiatus from blogging. Lama betul tak menulis kat sini. Actually ada je bukak blog tapi not in the mood nak buat entry so just bukak untuk baca blog-blog yang Mira follow dan baca 'jejak' korang. Thank you yang mana masih visit sini walaupun dah dekat dua bulan menyepi. Dah lama tak menulis ni, tangan pun kaku semacam je. Huhu. I do hope that i will spend more time doing blogging after this. Harapnya lah.. 

Here's an update. Apa yang Mira buat sepanjang dua bulan menyepi dari blog ni? Dah ketemu jodoh ke? 😏 Hahaha. Okay yang tu belum. Hrmm.. Two months ago i got a new job. Yeay! After a few attempts searching for suitable job and i finally got one. Di saat ramai yang kehilangan kerja due to pandemic Covid-19 somehow i felt blessed. Alhamdulillah 😊 So yeah! New job, new workplace, new environment and new friends. One of the reason jugak lah tak ada masa nak on blog. Ceh! Alasan. Haha. Okay fine lepas ni Mira akan sentiasa update. Semoga seketul Mira diberi ilham yang banyak untuk menulis. Hehehh~

Back to the title. So another entry for another review. Kalini punya review Mira nak cerita tentang satu anime series yang Mira baru lepas habis tengok. Baru je habis semalam and i am pretty excited to shared about this. Harap ada yang sudi baca lah celoteh Mira kalini. Haha. 

Cells At Work (Hataraku Saibou)

Cells at Work (Hataraku Saibou) merupakan kisah tentang bagaimana cell di dalam badan manusia bekerja dan bagaimana cell-cell tersebut bertindak balas apabila berlaku situasi tertentu pada badan manusia contohnya apabila terdapatnya terluka, kena infection dan sebagainya. The anime is more focused on this two cells such as a rookie Red Blood Cells, a clumsy cell who often gets loss during deliveries of oxygen and nutrient to the body and White Blood Cells, who fights against germs such as bacteria, viruses, parasite and so on. All the character in this anime is important but i think the main character is more to Red Blood Cells and White Blood Cells. It has thirteen episode and one special episode.


So masa tengah scrolling Mira punya media social Mira tertengok review pasal cerita ni and Mira rasa sangat nak tengok sebab macam best. Bila baca komen pun ramai yang cakap best so lagilah membuatkan perasaan nak tengok tu membuak-buak. Haha. Bila teringat balik Mira memang dah familiar dengan tajuk anime ni sebab pernah tengok iklan kat tv. Masa bulan tiga awal PKP haritu bila semua kena stay at home, astro kan ada buat available untuk semua channel. Means semua channel boleh access walaupun tak langgan channel tu. Mira tengok iklan 'Cells at Work' kat channel animax masa tu and rasa nak layan tapi tak sempat sebab time anime ni keluar kat animax tempoh available untuk semua channel dah tamat so tak sempat lah nak melayan. Lepas tu dah tak ingat dah sampailah baca review tu. Huhu.

Apa yang best sangat tentang cerita ni ialah... How to say? It is about the storyline itself. Macam mana diorang buat anime ni dalam bentuk jalan cerita yang supaya penonton bukan sahaja tengok sekadar suka-suka, tapi dapat jugak satu ilmu baru di setiap episode series ni. For me, that's the most interesting parts in this story. Sebagai contoh, bila berlakunya infection pada kulit, korang boleh tengok variety of germs ni dapat menembusi bahagian kulit yang terluka tu dan macam mana human immune system such as White Blood Cells melawan semua kuman tu. At the same time boleh tengok jugak cells yang berfungsi untuk menutup balik bahagian luka (such as platelet) buat kerja diorng. Mira suka sangat tengok kerjasama antara cells ni dalam buat kerja untuk pastikan everything went back to normal again. Curious betul tak? Kalau nak tahu korang kena tengok anime ni. Hehe 😁

There are a few parts in this story that i really really enjoyed the most when watched it. One of them is the situation about Erythroblast and Myelocyte, immature Red Blood Cells and White Blood Cells that resides in bone marrow before they become a mature blood cells. Part ni best sebab diorang cerita balik tentang macam mana these blood cells produce dan 'dilatih' supaya mereka dapat buat kerja once they become a mature cells.

Erythroblast and Myelocyte (Sources:Google)

My next favorite parts yang bila semua immune system melawan Cancer Cells. Mira rasa part tu macam bijak sangat diorang buat. Hahaha. Dengan that Cancer Cells menyamar sebagai Normal Cell sampailah Natural Killer Cells tahu yang that Cancer Cells menyamar. Memang that part Mira macam terngaga habis tengok. 😂

(Sources:Google)

Last favorite parts yang second last and last episode of the series. Diorang cerita tentang Hemorrhagic shock which is apabila human mengalami bleeding yang teruk akibat kecederaan sebagai contoh eksiden dan sebagainya. Situasi dalam part ni, human body kehilangan banyak darah dan boleh tengok lah macam mana Red Blood Cell ni kehilangan 'kawan-kawan' diorang but diorang masih meneruskan kerja diorang untuk menghantar oksigen kepada cells. Agak sedih part ni sebab the body macam hampir mati ketika tu. Sedih tengok apabila all the blood cells and immune system masih lagi berusaha untuk bekerja walaupun dah cedera teruk. Nak tahu ending kena tengok sendiri okay? 

(Sources:Google)

Kalau tanya Mira dalam banyak-banyak jenis cells dalam anime Cells At Work ni Mira paling suka cells apa Mira akan cakap Platelets. Haha. My first impression toward those little platelets be like... So kawaii. So cute 😍

Little Platelets in Cells at Work

So, Mira sangat highly recomended anime ni for those yang tengah study dalam bidang biology, medic or yang berkaitan sebab mungkin dapat improve-kan korang punya knowledge dengan tengok cerita ni. Yang bukan belajar dalam bidang berkaitan pun boleh jugak untuk tengok because there are so many things that we can learn from this anime. Kalau Mira pulak, Mira memang belajar subjek biology masa zaman sekolah dan di universiti jugak so banyak familiar words masa layan anime ni. Ada yang dah lupa pun tapi sebab tengok cerita ni dapat refresh balik Mira punya memori. Hehe. Dah nama pun cells, of course ceritanya tentang cells dalam badan kita, badan manusia. For those yang rasa macam susah nak faham macam mana this little creature dalam badan kita ni bekerja, apa fungsi setiap cells, apa yang diorang produce, how efficient they are in our bodies korang boleh tengok anime ni tau. 😉 Last but not least, i rate this anime 10 over 10. Rasanya itu sahaja review kalini. See ya!

Out for now. Peace

5 comments:

  1. hai,jemput join GA saya..

    https://nasuha-itsmyessay.blogspot.com/2020/12/digital-arts-giveaway.html

    ReplyDelete
  2. put this on the list la! habiskan fruit basket dulu

    ReplyDelete
  3. Anime ni..husben sis je yg paham ^_^
    dia suka sungguh tgk anime..

    nice review <3

    ReplyDelete
  4. anime ni memang ada peminat dia tersendiri kan. suami SS ada jugak 1,2 cerita yang dia tengok. SS pun ada jugak tumpang sekaki... sekali sekala layan anime best jugak.

    ReplyDelete